Select Page

If you are ever in Asheville, North Carolina make sure to stop by Smoky Park Supper Club. This restaurant features wood-fired food, craft beer, cocktails, and music, all while overlooking the French Broad River. You can take a walk alongside the river, peruse the Arts District, and then grab some great food with family and friends. You can also host your own nonprofit party or fundraiser in their old boathouse; which they now use as a premier event space. Kristie, the owner of Smoky Park, says that the restaurant being made of containers has set them apart from the many other venues in Asheville, because there is usually not an opportunity to see a container home from the inside, unless it is yours or you are invited.It is a great experience to be able to get a feel of this style of building instead of just seeing them in a blog or t.v. show. She says it really surprises people how cozy the atmosphere is, even though they are made of metal. It is a cozy, not cold, vibe that works well as a restaurant. She says that one of her original worries was that it would get too loud because of it being made of metal, but it has never been an issue. If the restaurant is at full capacity it is just as loud as any bustling service area, but it is not overwhelming.

The restaurant was built on about 2 acres of land that borders the river. It was constructed using nineteen containers, including seventeen 40 ft. and two 20 ft. containers. It took three days to put all them together with the help of SG Blocks, a company that designs and constructs container structures.Tube steel helped with corrugation issues when trying to add doors and windows. SG Blocks cut and framed the place where the windows and doors would go, transported the containers to the location, and then helped connect all of the containers on site using corner castings. The windows are then brought in separately and fit into the holes supported by the tube steel. Underneath the containers are about 60 pilings 4-6 feet deep in the ground that hold everything in place. There are flood vents located underneath as well and the restaurant is raised to current flood elevation plus four feet, which is a requirement of the city of Asheville.

As you enter the restaurant it immediately feels like an inviting space, due to the open feeling created by all of the windows and high ceilings made from stacking the containers.

There are romantic spaces throughout with smaller, more secluded tables as well as the open areas used for booths and party tables.

The bar extends through a large portion of the restaurant and creates a fun atmosphere. They offer a wide selection of spirits, cocktails, draft beer.

The floor is made from marine grade plywood. It is all original, including the welding marks.
This did end up causing a drastic design change when some floors were flush with each other when connected, but others had gaps. This caused concern for customers such as losing their keys or having a high heel getting caught in the holes. To solve this little hiccup, they brought in a designer who spot welded metal into these holes and then rubbed them down with some colored oils. This blended everything together and kept a more natural feel.

The murals that are located throughout the restaurant are collaborative efforts of the artists in Asheville.

The numbers on the containers are the order that they arrived. These numbers correlated with the plans, which showed how the containers would be laid out.

They kept the metal and natural feel throughout the restaurant, even in the shelving. These open shelves give more space for plates and glasses, while not taking away from the atmosphere around them.

The HVAC system is on top and below the containers to give more space overhead. It brings air from vents in the floor and the roof.

There is a wrap around deck surrounding the containers for enjoying the summer breeze, watching the rushing river, or having a beer with a few friends,

Make sure to stop by this beautiful container structure. It is a perfect example of how they can be transformed from one single box, to a building that looks like a work of art.